Přejít zpět na výpis článků

Podpora kloubů z pohledu Ajurvédy

  • Ajurvéda
  • Jóga
AIMIL disease klouby muscalt forte

Podpora kloubů z pohledu Ajurvédy

„Mluví s vámi někdy vaše klouby?
Křičí na vás?
Jak časté je jejich volání?“

Zastavili jste se někdy a uvažovali o tom, jak jste závislí na pohybu? A že každý náš pohyb závisí na těch zázračně kluzkých a polstrovaných mezerách mezi našimi kostmi? Naše klouby jsou nezbytné pro tělesný pohyb a přesto jsou námi neuvěřitelně podceňovány. Život bez kloubů si nelze zcela představit; naše klouby jsou pro nás skutečně životně důležité a péče o ně může mít obrovský dopad na to, jak se celkově cítíme.

disease aimil muscalt forte detox
disease aimil muscalt forte detox

Zastavili jste se někdy a uvažovali o tom, jak jste závislí na pohybu? A že každý náš pohyb závisí na těch zázračně kluzkých a polstrovaných mezerách mezi našimi kostmi? Naše klouby jsou nezbytné pro tělesný pohyb a přesto jsou námi neuvěřitelně podceňovány. Život bez kloubů si nelze zcela představit; naše klouby jsou pro nás skutečně životně důležité a péče o ně může mít obrovský dopad na to, jak se celkově cítíme.

Globální pohled Ajurvédy tvrdí, že většina kloubních problémů je záležitostí nahromaděné „ámy“ – tedy odpadních látek, které se dostali tam, kam původně neměli - do klobních prostorů. Cílem níže uvedených doporučení je správné pochopení, regenerace, detoxikace kloubů (přesun odpadu “ áma” zpět do trávicího traktu a odtud jeho následné odstranění z těla), zmírnění a odstranění zánětů, podpora správné cirkulace a rovnováha agni v tkáních. 

  

Podle Ajurvédského učení je za kosti a klouby odpovědná dóša vata a tedy při její nerovnováze jsou klouby a kosti náchylné k poškození. Tuto realitu jen umocňuje skutečnost, že samotné klouby jsou tvořeny spoustou prázdného prostoru - za což také odpovídá dóša vata. Současně jsou klouby hluboce ovlivněny kvalitou kostní tkáně (asthi dhatu), také sdílejí důležité spojení s nervovou tkání (madža dhatu) a s nervovým systémem jako celkem. Kromě toho jsou zdravé klouby mazány a polstrovány mastnou látkou známou v Ájurvédě jako šlešaka kapha (podtyp kapha) a ta je spojuje s meda dhatu (tukové tkáně). A co víc, každý z těchto stavebních prvků se spoléhá na proces výživy tkání, který nás přivádí opět k roli agni (metabolického ohně). V Ájurvédě se říká, že silné agni a správné trávení jsou nezbytné pro naše celkové zdraví a dlouhověkost a že každou nerovnováha a tedy i nemoc lze obecně vysledovat až k narušenému agni a špatnému trávení. Zdravé klouby i ostatní tkáně, které podporují jejich fyziologii, se spoléhají na výživu tkání, která je v konečném důsledku odrazem správné agni. 


Zamyslete se prosím, nad níže uvedenými body a případně kontaktujte ajurvédského poradce (viz seznam) pro větší pochopení, více informací nebo radu:

Komplexní detoxikace organismu

Pravidelná detoxikace - čištění organismu od odpadních látek je skvělý způsob, jak podpořit zdraví našich kloubů, protože detoxikace specificky probouzí agni a tím také čistí nečistoty z celého systému. A jak by se dalo očekávat, čím hlubší očištění, tím hlubší dopad na specifické tkáně, jako jsou klouby. Existuje řada čistících technik: jednodenní čištění trávení, zjednodušená třídenní očista, tradiční ajurvédská panchakarma nebo detoxikace pomocí tri-došické ajurvédské směsi pro čištění Triphala.

Vhodná strava

O vhodné stravě už toho bylo napsáno hodně, ale nemůžeme tento klíčový odstavec zcela vynechat. Ajurvéda považuje vhodnou stravu za zásadní, protože výživa tkání určuje zdraví i kloubů, tedy vyvážená strava rozhodující. Výše byl zmíněn Agni - trávicí oheň, jenž patří do oblasti stravy (správná strava ve správný čas). Když se "zastavíte" a zamyslíte nad tím, co Vás utváří - tak jednoznačně jedním z hlavních aktérů je strava. Vzpomenete si na potravu, které pro Vás byla úžasná, naplňující, cítili jste se po ni svěží a v dobré náladě? Určitě ano. Vzpomenete si na jídlo / potravu, která byla pravým opakem (nic-moc, bylo Vám těžko a unaveně)? A stalo se Vám někdy, že strava, která byla na jaře tak úžasná a naplňující v na podzim nebo v zimě ty senzorické parametry neměla? Ať si to uvědomujeme nebo nikoliv, roční období nás ovliňují, i to jestli je ráno, nebo večer. Všem tvorům v přírodě je jedno jestli je pondělí nebo sobota, je však pro ně důležité jestli je jaro nebo podzim, ráno nebo večer, jestli je to koza nebo vlk. Tedy vhodná strava může být pro každého jiná a i v jiném čase a období.  

Pravidelné ošetření kloubů 

Balzámy, oleje a masti aplikujte přímo na tkáně okolo bolavých kloubů. Začněte ihned, jak s Vámi začnou vaše klouby mluvit - nečekejte, až začnou křičet. Masáž kloubů pomáhá zvýšit krevní oběh, usnadňuje odstraňování toxinů a ama. Výživné esenciální oleje dodávají zvláštní podporu kloubům a podporují omlazení lokálních tkání. Doporučujeme pravidelně používat třeba Muscalt Forte (vhodné složení).

Pravidelná výživa kloubů

Zvažte produkty pro podporu kloubů guggulu, guduchi  a boswellia, které jsou používány po stovky let pro podporu zdraví kloubů a také pro jejich zklidňujícímu, lubrikačnímu a detoxikačnímu účinku na klouby. Kloubní tkáně jsou úzce spojeny s kostními tkáněmi, takže jedna část často ovlivňuje druhou. 

Pravidelné cvičení

Začněte ranním cvičením jemných rotací kloubů, které pomáhá promazat a chránit klouby. Udělejte každé ráno nejméně deset rotačních pohybů v každém směru pro každý kloub. Začněte malými klouby na rukou, potom pomalu otáčejte rukama v zápěstí v každém směru, následně položte obě ruce na ramena (pravá ruka na pravé rameno, levá ruka na levé rameno) a nakreslete kruhy lokty kolem ramenních kloubů - nejprve točte dozadu a pak dopředu. Tímto způsobem pokračujete s každým dalším kloubem v těle (vždy od menších po větší klouby).

Ajurvéda doporučuje pravidelně praktikovat jógu. Jóga a jemné protahování pomohou zlepšit cirkulaci v kloubech a kolem nich. Můžete začít cvičit jógu doma podle příruček enbo podle internetu, nebo pravidelně docházet na lekce a nejlepší je kombinace pravidelného denního cvičení s občasnou odbornou lekcí. Pro příklad asana Marjaryasana-Bitilasana je skvělá pro čištění a mazání obratlů klouby podél páteře. Avšak pozor není úplně vhodná pro každého.


Závěrem

Každopádně každé tělo je zrozené k větší porci pohybu než kolik mu poskytujeme. Tedy pro dobré zdraví našich kloubů pravidelně cvičme (např.: jogu, pozdrav slunce, tai-chi, 8 ks brokátů, svoji kombinaci cviků...). Nenechte vaše klouby zbytečně křičet, dopřejte jim očištění, pohyb, masáž i výživu. V případě, že se chcete dozvědět více, obraťte se na některého z našich ajurvédských poradců.

###message