Přejít zpět na výpis článků

7 ajurvédských technik pro správné trávení

  • Ajurvéda
party-786921_1280

7 ajurvédských technik pro správné trávení

Pro naše dlouhodobé zdraví a životní pohodu je naprosto klíčové vše dobře strávit! Vše co přijímáme z okolního prostředí. To zahrnuje potraviny (včetně léčiv, doplňků stravy), tekutiny, naše zkušenosti, pocity, emoce a dojmy, které přijímáme prostřednictvím našich smyslových portálů, jmenovitě naše oči, uši, nos, jazyk a kůže.

 

Slovníček:

Agni je sanskrtský termín pro „trávicí oheň“, který rozkládá jídlo a další věci, které přijímáme z okolního prostředí - použije užitečné a zbytek vyloučí.

Ojas je sanskrtské slovo, které znamená sílu, ojas lze považovat za nejvnitřnější životní esenci a je základem jasnosti vnímání, fyzické síly a imunity.

Ama jsou toxiny, které se ukládají v těle.

Ajurvéda je tradiční celostní medicínský systém, jehož kořeny sahají 5.000 let zpět.

 

Odhalení příčin trávicích problémů

Ať už se snažíme vypořád s obezitou nebo nepříjemnými zažívacími potížemi (nadýmání, plynatost nebo poruchy trávení) často je hlavní problém právě špatné trávení (slabém agni). “Západní medicína” už bohužel neumí položit klíčovou otázku

Jak silný je váš trávicí oheň?

Místo toho se pouze soustředí jen maximálně na analýzu přijímané potravy a pacient následně dostane léky na zažívací problémy. I když přístup “západní medicíny” zahrnuje testování nevhodných potravin, stále se jedná o řešení důsledků nikoliv opravdové příčiny. Přestože odstraněním nepříjemných potravin dojde často ke zmírnění potíží, může být pro pacienty a jejich rodiny velmi obtížné se těmto potravinám neustále vyhýbat. 

Ajurvédský přístup k agni nám umožňuje rozšířit konverzaci o nejdůležitější otázky:

„Proč tělo špatně tráví nebo netoleruje toto jídlo resp. tuto potravinu?“ 

„Jak můžeme odstranit škodlivé látky a současně zvýšit agni a “sílu trávení?”

Tento přístup otevírá možnost opětovného uvedení “problematické” potraviny zpět do jídelníčku, což člověku umožňuje znovu zažít jídlo a žít život bez omezení. 

Ajurvéda doporučuje řadu praktických technik, jak udržet náš trávicí oheň silný. Začleněním těchto sedm praktik do vašeho každodenního života můžete posílit agni a následně usnadnit hubnutí, zlepšit metabolismus potravy a minimalizovat nepříjemné zažívací potíže.

 

Jak posílit své trávení (agni):

1. Pravidelně meditujte - studie stále častěji potvrzují genetické změny, ke kterým dochází při pravidelné meditaci, což může pomoci obnovit harmonii těla, včetně procesů řídící trávení. Chcete-li dosáhnout maximálního prospěchu, meditujte 20 až 30 minut, dvakrát denně, nejlépe ráno a večer. 

2. Pravidelně se hýbejte - ať už je to malá jóga každé ráno, nebo denní procházka. Nedávná studie publikovaná v Diabetes Care ukázala, že krátká 15minutová procházka po každém jídle pomohla kontrolovat špičky cukru po jídle. Tyto krátké procházky po jídle byly účinnější než jedna 45 minutová procházka jednou denně.

3. Nepřejídejte se - když jíme více jídla, než si může náš žaludek pojmout, nemůže toto jídlo správně zpracovat. Má také sklon vyrábět více kyseliny, a tím způsobovat refluxe a navíc nedojde ke správnému strávení potravin. Mimo jiné, tělo vytvoří definované množství trávicích enzymů, které většinou není schopno zcela rozložit objem přijímané potravy, což následně vede k větší tvorbě plynu, nepohodlí a nadýmání. 

Ajurvéda doporučuje ponechat jednu čtvrtinu až jednu třetinu žaludku prázdnou, aby našemu tělu bylo umožněno snadno a dokonale strávit jídlo. Jde o to, že žaludek musí mít prostor pro hnětení jídla a promýchání s enzymy a trávicími kyselinami. Nevíte jak odhadnout ideální porci jídla podle vaší tělesné proporce? Spojte ruce a vytvořte tvar misky. Doporučené množství jídla odpovídá vytvořenému prostoru. Samozřejmě můžete jíst méně, pokud je váš hlad menší.

4. Popíjejte po celý den zázvorový čaj - zázvor je v Ayurvédě známý jako „univerzální lék“ díky mnoha příznivým účinkům pro tělo se používá k léčbě trávicích potíží více než 3000 let. Zázvor stimuluje slinné, žlučové a žaludeční enzymy, které napomáhají trávení potravy a uvolňuje hladké svalstvo střev, a tím zmírnit tlaky plynů a křeče.

Nedávná studie publikovaná v Evropském časopise Gastroenterology and Hepatology popisuje, že zázvor stimuluje trávení urychlením pohybu potravy ze žaludku do tenkého střeva a pomáhá eliminovat zažívací nepohodlí po jídle. Vědci dospěli k závěru, že tyto příznivé účinky jsou výsledkem fenolických sloučenin, především gingerolu a shogaolu a dalších těkavých olejů, které jsou přítomny v zázvoru.

5. Největší jídlo je oběd - naše těla jsou schopna trávit jídlo nejpozději v poledne, když jsme aktivní. Jak studie zjistily, náš trávicí systém produkuje nejvyšší koncentraci „trávicích šťáv“ kolem poledne, což je nejlepší čas pro naše největší jídlo. Ve večerních hodinách se naše těla zpomalují a připravují se na spánek. Pokud budeme jíst naše největší jídlo k večeři (kdy je náš trávicí oheň slabší), budeme se cítit těžce a nafoukle a pravděpodobněji budeme mít problémy s usínáním i se spaním.

6. Zaměřte se na uvolnění negativních emocí - nepochybně jste si všimli, že naše emoce ovlivňují naše trávení. Můžete to být třeba pálení žáhy, když jste ve stresu, ztráta chuti k jídlu, když jste smutní, nebo vám může být na zvracení nebo dokonce můžete zvracet před velkou zkouškou nebo prezentací. 

Rostoucí počet výzkumů zjišťuje, že stres spojený s nezpracovanými negativními emocemi může změnit přirozený trávicí proces a vést k chronickým trávicím problémům. Jak již na 100% nyní víme, gastrointestinální trakt je spojen s komplexním nezávislým nervovým systémem zvaným enterický nervový systém (ENS). Michael Gershon, vědecký pracovník a lékař v Columbia University Medical Center, jej nazval „druhý mozek“, obsahuje mnoho hlavních neurotransmiterů, které se nacházejí v mozku, včetně serotoninu, dopaminu, glutamátu, norepinefrinu a oxidu dusnatého. Ve skutečnosti je asi 95 procent serotoninu obsaženého v těle v daném okamžiku v ENS. Tento “druhý mozek” řídí naše trávení a může pracovat samostatně i ve spojení s mozkem v naší hlavě. Aniž bychom se ponořili do podrobností tohoto složitého systému, můžeme krátce prohlásit, že existuje intimní vztah mezi naším mozkem a naším střevem a naše trávení reaguje na myšlenky a emoce. Když zažíváme situaci, kterou interpretujeme jako stresující, signály z mozku mohou změnit nervovou funkci mezi žaludkem a jícnem, což má za následek pálení žáhy. Při extrémním stresu mozek vysílá signály do střevních imunitních buněk, které uvolňují chemikálie vedoucí k zánětu. Pokud se stres stane chronickým tak vytvořený zánět může vést ke špatné absorpci a nebo dokonce i k citlivosti na jídlo (alergie). 

Naučme se efektivně zvládat stres a tak uvolnit emoční turbulenci, pomůžeme tak trávicímu traktu pracovat přirozeně a efektivně.

7. Detoxikace - zařaďte do svých “ročních rituálů” i rituál detoxikace organismu. I když budeme svědomitě dodržovat všech šest výše uvedených bodů ne zcela úplně se nám podaří vyhnout se všem toxinům. Detoxikace sníží toxickou zátěž těla a to následně může jednodušeji “plnit své úkoly” do který patří i správné a dokonalé trávení. 

Závěr

Ajurvéda je celostní systém a těchto sedm bodů je pouze část z celku, ale vždy je lepší začít postupně nebo jen dílčí kroky než vůbec nic. Postupně je začleňte do svého životního stylu těchto sedm bodů a udělejte to s radostí :-)

###message