Přejít zpět na výpis článků

Ajurvédský význam barev

  • Ajurvéda
barvy ajurveda

Každý člověk vnímá pestrost barev individuálně. Co je pro někoho modrá, jiný ji vidí jako modro-zelenou, tyrkysovou, modravou atd.. Všechny barvy mají přitom svůj specifický význam a je důležité vědět, na co a jak působí. Zásadní je i to, jakými odstíny se rádi obklopujeme a ke kterým barvám inklinujeme.

rainbow-307622_1280
rainbow-307622_1280

Barvy hrají v našich životech velkou roli. Jsou všude okolo nás a jejich výběrem ovlivňujeme nespočet věcí. Z vědeckého hlediska jsou složkami slunečního světla, které v našich tělech působí na molekulární bázi a jsou tak nezbytné pro celkovou dušení a fyzickou pohodu. Každá z barev má jinou vlnovou délku, tedy frekvenci, a proto má i rozdílné vlastnosti a působí odlišně na lidský komfort.  

 

Barevná terapie jako pomocník léčby

Chromoterapie neboli barevná terapie, patří mezi alternativní zdroje léčby různých obtíží. Citlivě a přesně pracuje s účinky jednotlivých barev, čímž vyvažuje energie v lidském těle. Důležitá přitom není pouze konkrétní barva, ale také energie, kterou s sebou přináší. Další již dříve probádanou světelnou pomocnicí je červené světlo (redlihgt therapy) o vlnové délce 660nm, které pomáhá léčit a podporuje růst rostlin. Podle některých starověkých hinduistických tradic má každá lidská bytost sedm hlavních čaker, které odpovídají barvám duhy.

  • Červená: Zvyšuje teplotu krve a stimuluje cirkulaci. Červená je používána pro péči o lidi s anémií, únavou, paralýzou a vyčerpáním.
  • Oranžová: Oranžové odstíny dodávají tělu vitalitu a jsou spojené s ledvinami, močovým traktem a reprodukčními orgány.
  • Žlutá: Slouží k podpoře trávení a funkce jater. Žlutá je považována za barvu, která je schopná snížit otoky a má antibakteriální vlastnosti. Působí jako čisticí prostředek pro tělo a současně pomáhá zmírnit revmatismus a artritidu.
  • Zelená: Vytváří rovnováhu a harmonii v těle. Je dobrá pro srdeční a krevní problémy. A také je známo, že pozitivně ovlivňuje strukturu a svaly lidských buněk.
  • Modrá: Modrá barva uklidňuje. Využívá se pro případy zánětlivých stavů, popálenin a modřin. Pomáhá také při ekzému, lupénce, vyrážkách a vředech. Kromě toho modrá pomáhá zmírnit napětí, stres a problémy s imunitním systémem. Předpokládá se, že zmírňuje nespavost, úzkost, vysoký krevní tlak, migrény a podráždění kůže.
  • Indigová: Tato barva souvisí se smyslovými orgány: oči, uši a nos a jazyk, které jsou spojeny s chutí. S touto barvou je spojena jasnozřivost. Indigová barva je branou do podvědomí.
  • Fialová: Fialová barva tiší bolesti těla i ducha (ametyst - krystalizace fialové) pomáhá s přetížením hlavy a uklidňuje nervový systém.  Lze na ní pohlížet jako na spojení: mužské a ženské, rozumu a intuice, dávání a přijímání.

 

Barevná terapie může u jednotlivců vyvolat silnou emocionální reakci. Je proto důležité zdržet se přetěžování prostoru příliš mnoha barvami (viz Vastu nebo Feng-Shui). Ať se rozhodnete barvu použít k podpoře léčení nebo ke zvýšení využití prostoru, mějte na paměti její mimořádnou sílu.

 

Doporučení barev pro konkrétní dóši

Ajurvédští léčitelé tuto kvalifikaci užívají pro stanovení základní tělesné konstituce a následně také diagnostiku možných potíží.

Váta: Potřebuje vyrovnávací barvy, které jsou teplé nebo uklidňující, ideální jsou žluté a zlaté barvy, které člověk s převažujícím typem váta vnímá příjemně. Další vhodné barvy jsou také bílá, fialová, modrá a tmavě červená. Rozhodně se ale vyhněte jasně červené barvě, která je příliš stimulující.

Pitta: Dóša Pitta má tendenci být horká, a proto potřebuje chladící prostředí, aby zůstala v rovnováze. Použijte tedy měkké pastelově zbarvené barvy, které uklidní napětí. Odstíny modré a zelené jsou obzvláště vhodné, stejně tak jako odstíny růžové (od světlých po tmavé). 

Kapha: Dóša Kapha potřebuje pro stimulaci jasné a horké barvy. Zvyšte proto energetickou hladinu pomocí červených a oranžových odstínů.

 

 

Odmítnutí odpovědnosti

Jediným účelem těchto článků je poskytnout informace o tradici ajurvédy. Tyto informace nejsou určeny k použití při diagnostice, léčbě nebo prevenci jakékoli nemoci. Máte-li vážné akutní nebo chronické zdravotní potíže, obraťte se na školeného zdravotnického odborníka, který dokáže plně zhodnotit vaše potřeby a účinně je řešit. Pokud hledáte lékařskou pomoc vyškoleného ajurvédského experta, zavolejte nám nebo pošlete e-mail.

###message