Přejít zpět na výpis článků

Triphala - detoxikační a regenerační rostlinná směs

  • Ajurvéda
  • Aimil EU
Triphala

“Když se mě lidi ptají, co bych jim doporučil k detoxikaci organismu, tak s klidným srdcem mohu říct „Triphalu“. Včera jsem sledoval pořad na ČT2 „Dobrodružství vědy a techniky: Lidé a mikrobi“ a bylo zajímavé najít shodné pohledy na zdraví člověka u ajurvédy a mikrobiologie. Stěžejní část byla o tom, jak gastrointestinální trakt ovlivňuje fungování celého těla, jeho vliv na nemoci, ekzémy, vyrážky atd. V podstatě přesně co tvrdí ajurvéda - „jste to co trávíte.“ Péče o trávicí systém by měla být pro každého prvotním a klíčovým prvkem pro zdravý život.“
– Martin Kozák, autor článku.

Triphala doslova znamená "tři ovoce". Triphala je tradiční ajurvédská bylinná kombinace tří druhů plodů: Amalaki, Bibhitaki a Haritaki a je to nejoblíbenější ajurvédská směs s velkým množstvím zdravotních výhod pro všechny tři dóši.

Výhody rostlinné směsi Triphala:

  • Detoxikace
  • Jemně udržuje pravidelnost vyprazdňování
  • Vyživuje a omlazuje tkáně
  • Podporuje zdravé trávení a vstřebávání
  • Obsahuje přírodní antioxidanty
  • Harmonizuje všechny tři dóši

Triphala je známá jako nejčastěji používané jemné střevní tonikum, které je užitečné při trávení a podporuje pravidelné pohyby střev. Kombinace těchto tří druhů ovoce má synergický efekt, který podporuje mnoho dalších tělních systémů. Kromě gastrointestinálního traktu, triphala také podporuje dýchací, kardiovaskulární, močové, reprodukční a nervové systémy.  

Tři ovoce, které se podílejí na tvorbě triphaly, jsou také známé pro své individuální účinky:

  • Amalaki Emblika lékařská (Emblica officinalis): Má chladicí účinek, který zklidňje dóšu pitta, podporující přirozené funkce jater a imunitního systému.
  • Bibhitaki Vrcholák tříslovinný (Terminalia belerica): Je zvláště vhodný pro dóšu kapha, který podporuje dýchací systém i nahromadění kapha ve všech systémech.
  • Haritaki Vrcholák myrobalánový (Terminalia chebula): Přestože má hřejivou povahu, je stále dobrý pro všechny tři dávky (vata, pitta a kapha). Je známý svým "škrábaním" účinkem, který odstraňuje toxiny a pomáhá udržovat zdravou hmotnost.

Triphala a hubnutí

Pří nadměrné hmotnosti může být Triphala použita jako hlavní součást programu hubnutí, který následně zahrnuje zdravou výživu a pravidelné cvičení. Správné trávení a eliminace toxinu jsou důležitými faktory pro dosažení dlouhodobého úspěchu při udržování optimální tělesné hmotnosti.

Triphala a její tradiční použití v ajurvédě

V ajurvédě je doporučeno používat Triphalu častěji než jakoukoliv jinou ajurvédskou bylinnou kombinaci. Je oblíbená svou jedinečnou schopnost jemně čistit, detoxikovat, regenerovat systém a současně ho vyživovat. Triphala je nejvíce známá díky svým jemným účinkům na střevo, zlepšení peristaltiky a čištění. Triphala je vhodná pro lidi s pomalým trávením a se sklonem k vytvářením ámy. Triphala zlepšuje zažívání, pomáhá zlepšit trávení a umožňuje ze stravy získat co nejvíce živin.

Moderní výzkum

Studie ukázaly, že Triphala podporuje nejen gastrointestinální systém, ale také posiluje zdravý imunitní a kardiovaskulární systém. Pozitivně ovlivňuje běžné životní cykly buněk a podporuje zdravé hladiny tuků a cholesterolu. Rovněž bylo prokázáno, že Triphala má silné antioxidační účinky, chránící buňky před poškozením volných radikálů.

Antioxidační účinek v souladu s ajurvédskými principy souvisí se synergickými a holistickými účinky všech tří ovocí, které mimo jiné obsahují taniny / polyfenoly.

Více informací můžete o moderním výzkumu můžete vyhledat na internetu, např.: Clinical Study of ‘Triphala’

Kontraindikace

Nejsou známy žádné interakce s léčivými byliny, které tvoří triphala. Některé studie uvádějí nálezy, které upozorňují na opatrnost u lidí užívajících léky na ředění krve, neboť triphala může ovlivnit funkci krevních destiček.

###message