Přejít zpět na výpis článků

Seznámení se s vašimi rostlinnými spojenci: Amalaki

  • Ajurvéda
amla

Amalaki (amla, amlaka, amlaki) je všestranný a skvělý plod, který by měl být součástí každodenního života prakticky všech lidí. Zvláště v období podzimu a zimy. V tomto předvánočním čase je potřeba posilovat imunitu. Ideálně přírodní cestou.

Amlaa
Amlaa

Plody Amly jsou jedním z nejvíce bohatých zdrojů vitamínu C.

 

Amalaki v přírodě

Strom Amlaki roste po celém indickém subkontinentu. Tyto poněkud malé stromy rostou divoce nejen v celé krajině, ale i v sadech. Stromy jsou štíhlé a půvabné se vzdušnými listy jako z peří a živými zelenými, malými, kulatými a překvapivě tvrdými plody. Ochutnání ovoce amlaki je opravdu překvapením, plod je neuvěřitelně kyselý!(amla v překladu znamená kyselý)

Imunita a energie v akci

Spojení Amla s dlouhověkostí proniká ajurvédskými spisy na mnoha místech. Amla je uznávána jako úžasný plod omlazující  celý systém. Omlazení je životně důležitá koncepce v ajurvédě.

Amalaki obsahuje velmi vysoké množství vitamínu C – což potvrzuje řada studií. Amla obsahuje 10 až 20krát více vitamínu C než je v pomeranči, tudiž je velmi prospěšná pro posílení imunitního systému.

Kromě svých imunitních a omlazujících vlastností je amla také jemně detoxikační. To vytváří docela dynamické duo (imunita a detoxikace): plod, který jemně detoxikuje a vyživuje, tonizuje celé tělo a činí z amla skutečný zázrak.

Přivítejte Amla ve vašem každodenním životě

Dlouhá historie používání Amlaki znamená, že existuje mnoho způsobů, jak zařadit amla do vašeho každodenního života - ve skutečnosti je seznam použití amla tak dlouhý, že bychom mohli napsat stránky o tom, jak se používá v ajurvédské medicíně. Zde jsou pouze tři z nejznámějších použití:

  •   Amla
  •   Triphala - detoxikační směs
  •   Chyavanprash - je nejodvážnější z ajurvédských bylinných džemů pro omlazení a podporu imunitního systému, kde klíčový je plod amla.

V tisíce let starých Ajurvédských textech a legendách je Amla popisována jako jemná a přesto velmi efektivní podporu pro imunitu a celkové zdraví.

Je to na vás, jestli se rozhodnete zařadit amla do svého každodenní života.

„Amlujte svou imunitu“ 😊.

###message