Přejít zpět na výpis článků

Pět jogínských pozic (asán) přispívajících k normální hladině cukru v krvi

  • Ajurvéda
  • Jóga
joga a diabetes
joga
joga

Podle ajurvédy a jógy je každý orgán reflexně spojený s určitou zónou v oblasti páteře a trupu. I slinivka, která hraje v životě diabetika zásadní roli, se váže na zónu sedmého hrudního obratle. Jógové asány zaměřené na pankreas (slinivku) roztahují a otáčejí bederní a hrudní oblasti našeho těla, a to podle vědeckých studií přispívají je zlepšení produkce inzulínu a snížení hladiny cukru v krvi. Tyto asány většinou současně také aktivují a regulují činnost trávicího traktu a jater.

Jak tedy začít?

Na toto téma existuje nepřeberné množství článků a studií v angličtině i češtině. V prvé řadě si tedy zkuste některé z nich přečíst a pochopit. Tím, že jste se dostali ve čtení až sem, to vypadá, že máte zájem s tím něco dělat. Jakmile máte první krůčky za sebou, vyzkoušejte nějaký kurz. Vezměte s sebou třeba někoho blízkého, ve dvou se to přeci jen lépe táhne (a na rovinu hůř vzdává). A jakmile už za sebou máte cvičení pod vedením mistra, můžete cviky praktikovat i v pohodlí domova. Dejte si však pozor na jejich správné provedení a pokud si nejste jistí, raději ještě nějakou dobu docházejte na kurz. Špatné cvičení vám totiž nemůže pomoci a to není cílem.

Prospěšnost pro zdraví

Asány prospívají vaší kondici tím, že aktivují činnost svalů, a ta zvyšuje průtok krve a tím přispívají a podporují stabilizaci hladiny krevního cukru. Jednotlivé jógové pozice také zpevňují vazivo a posilují odolnost organismu, zpevňují cévní stěny a společně s plným jógovým dechem podporují zdravý krevní oběh v tepnách a žílách. Pro jógová cvičení je charakteristické vědomé řízení prováděných cviků a asán, a to včetně přestávky k hlubšímu procítění, rozvinutí účinku cviku a zamezení případnému přetížení a vyčerpání. Dejte si pozor na přiměřenost cvičení - více nemusí znamenat více a rychleji - naopak z přetížení pramení vyčerpání, a zvýšená potřeba cukru jenž může převýšit nabídku, což může vést k hypoglykemii (nedostatku krevního cukru v krvi). 

Důležitá je ovšem pravidelnost a trpělivost. Jedno cvičení vaše zdraví nezachrání. Buďte v provádění cvičení jógy důslední to má potom dlouhodobý vliv na zlepšení celkového zdraví včetně metabolismu cukru, na inzulinovou rezistenci, na hodnoty krevního tlaku, na tělesnou i psychickou (celostní) zdatnost a celkovou pohodu.

Jinými slovy: jóga má celkově velký a především pozitivní dopad na parasympatický nervový systém, navíc snižuje stresové hormony, které jsou jednou z hlavních příčin vzniku různých disharmonií v těle.

Základní asány

Níže si ukážeme 5 hlavních pozic, která vám mohou pomoci, pokud trpíte cukrovkou, ale i pokud chcete pouze zlepšit svou celkovou kondici. Obrázky chápejte pouze jako ilustrativní.

pozdrav slunci
pozdrav slunci

1. Suryanamaskar (Pozdrav slunci)

Vzhledem k tomu, že Suryanamaskar zahrnuje pohyb celého těla, zajišťuje lepší krevní oběh, zlepšuje funkci pankreatu a zvyšuje tak citlivost na inzulín. Pro dosažení nejlepších výsledků postupujte Suryanamaskar pomalu rychlostí 4 kol za minutu. Každá pozice z Pozdravu slunce musí být prováděna správně. Vytvořte si svůj ranní rituál a ten dodržujte každý den, i v neděli. Brzy uvidíte, že se obecně cítíte lépe.

yoga trojúhelník
yoga trojúhelník

2. Trikonasana (Trojúhelník)

Trikonasana je skvělá pozice pro spalování tuku z oblasti žaludku a pasu. Jedná se o velmi užitečnou techniku, zvláště pro osoby s vyšší tělesnou hmotností a obezitou. Tato pozice také pomáhá zlepšit trávení a může pomáhat i ke zmírnění zácpy. Dalšími benefity při pravidelném praktikování této asány je aktivace kyčelních kloubů, stimulace nervového systému, uvolnění a zmírnění deprese.

joga pozice
joga pozice

3. Ardha Matsyendrasana (Poloviční pozice krále rybářů)

Tato sedící asána se provádí na obě strany. Zkroucení posiluje páteř a břicho navíc jemně masíruje játra, čímž dochází ke zlepšení regulace hladiny cukru v krvi. Jógová asána Ardha Matsyendrasana podporuje správnou funkci sleziny a další břišních orgánů.

kobra
kobra

4. Bhujangasana (Kobra)

Bhujangasana je osmá asána z Suryanamaskaru a podobá se postavené kobře. Zahrnuje hluboký záklon, který pracuje na hlavních svalech a otevírá plíce a hruď. Pozice Bhujangasana napomáhá při cukrovce kvůli své schopnosti stimulovat metabolismus. Dochází k posílení sebevědomí a zmírnění deprese, aktivaci trávení, vylučování, jater, ledvin, nadledvinek, lymfy a ke stimulaci sympatiku.

sedici vpredu joga pozice
sedici vpredu joga pozice

5. Pashimottanasana (Sedící vpředu)

Pashimottanasana stimuluje fungování pankreatu a ledvin. Pomáhá při kontrole metabolismu, hmotnosti a kontrole cukrovky. Jako přední ohyb táhne hřbetní, zádové a svalové končetiny.

###message