Přejít zpět na výpis článků

Jak zlepšit paměť přírodní cestou

brain-2062057_1920

Sanskrtské slovo "brahmi" v překladu znamená „vědomí nebo moudrost“. Název brahmi se používá k popisu dvou odlišných ajurvédských bylin – Centella asiatica (Pupečník asijský, také "gotu kola") a Bacopa monnieri (Bakopa drobnoslistá, také "bacopa"). Obě bylinky zlepšují mysl a podporují nervový systém. Objevujte jejich blahodárné účinky.

Brahmi v přírodě

Bacopa monieri - Brahmi je malá šťavnatá bylina s četnými větvičkami rostoucí různých výškách (0 – 1 500 m.n.m.).  Má ráda vlhkou půdu, mělké vody a bažiny. Má malé světle fialové nebo bílé květy se čtyřmi až pěti okvětními lístky. Pro léčebné účely se využívají všechny části rostliny včetně květů. Má hořkosladkou chuť a tělu dodává chladivou energii, která uklidňuje mysl, zmírňuje úzkosti a podporuje zdravý spánek.

Gotu kola - Brahmi je rostlina s bílými nebo rudýma kvítky rostoucí v mokřadech tropického a subtropického pásu. Stonky jsou štíhlé, plíživé stolony, zelené až červenohnědé barvy, spojující rostliny navzájem. Má dlouhé stopky, zelené, zaoblené vrcholy, které mají hladkou strukturu s palmově síťovanými žilkami.

Brahmi přírodní posilovač paměti

Brahmi je terapeutická bylina běžně užívaná v ajurvédě nebo v tradiční čínské medicíně jako „posilovač paměti“ a zdravotní paměťové tonikum.

Podle Dr. Sharmy, ajurvédského experta, je brahmi vynikající bylina pro zlepšení mozkových funkcí a posilování paměti. Vylepšuje tři základní aspekty paměti:

  • dlouhodobá paměť,
  • krátkodobá paměť,
  • mozková kapacita.

8 důvodů, proč brahmi užívat

  1. Snižuje stres a úzkost. Harmonizuje a zklidňuje celý nervový systém tím, že snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. 
  2. Pomáhá zmírnit příznaky Alzheimerovy choroby. Pomáhají při regeneraci mozkových tkání a mozkových buněk. Podle studií toto zvládá pouze Bacopa Monieri.
  3. Má pozitivní vliv na hipokampní část mozku, která je zodpovědná za inteligenci, koncentraci a paměť. Obě formy brahmi oživují mysl, zlepšují paměť, soustředění a přímo ovlivňují kvalitu vědomí. Zlepšují bdělost a soustředění ve dne a v noci zlepšují kvalitu spánku.
  4. Je plná antioxidantů pomáhajících při odstraňování volných radikálů.
  5. Pomáhá posilovat imunitní systém. 
  6. Může poskytovat úlevu od artritidy, dny a jiných zánětlivých stavů. Pomáhá také při zklidnění žaludečních vředů a při léčbě syndromu dráždivého tračníku.
  7. Je známá pro regulaci hladiny cukru v krvi u pacientů s diabetem a může pomoci zlepšit symptomy hypoglykémie.
  8. Je i výborným kosmetickým pomocníkem. Brahmi olej je skvělý pro ošetřování suché pokožky hlavy a současně zabraňuje padání vlasů. Antioxidační složky v oleji nejen pomáhají při omlazování pokožky hlavy, ale také podporují regeneraci zdravých vlasů.  Olej z brahmi je dobrý pomocník při problémech s lupy, při svědění hlavy a třepení konců vlasů. Masáž hlavy tímto olejem je navíc velmi uklidňující a má vliv i na centrální nervový systém. Obě byliny (bacopa i gotu kola) jsou velmi užitečné při odstraňování ekzémů.

 

Obě bylinky (gotu kola a bacopa) zklidňují a harmonizují všechny tři dóši – vata, pitta a kapha. Mají silnou afinitu k lymfě, ke krvi, k nervové tkáni, k močovým cestám i k oběhovému, trávicímu a nervovému systému. Gotu kola pozitivně ovlivňuje svalové, tukové a kostní tkáně, zatímco bacopa rezonuje se všemi tkáněmi v těle.

 

Kontraindikace pro bacopu
Vyhněte se této bylině, pokud na ni máte alergii. Buďte opatrní v případě, že užíváte blokátory kalciového kanálu, sedativa, antiepileptické nebo antidepresivní léky.

Kontraindikace pro gotu kola
Vyhněte se této bylině, pokud na ni máte alergii. Poraďte se s svým lékařem, jestliže užíváte benzodiazepiny, barbituráty, diuretika, hormonální látky, vazodilatační látky, hypoglykemické léky nebo látky snižující hladinu cholesterolu.

 

Vyzkoušejte brahmi :-)

###message