Přejít zpět na výpis článků

Dejte žaludku šanci řádně strávit potravu

dejte sanci zaludku 2

Dejte šanci žaludku

Ajurvéda učí: přijímání jídla před dosažením skutečného hladu (nejen mít chuť na jídlo nebo že je správný čas na jídlo, nebo že ho někdo dá na stůl) vede ke špatnému trávení. Před každým dalším jídlem je důležité nechat jídlo žaludku správně strávit.

dejte sanci zaludku 2
dejte sanci zaludku 2

Pojďme pro větší srozumitelnost použít analogii táborového ohně. Když přiložíte dřevo na oheň, tak nejprve dojde ke snížení jeho intenzity, (a navíc zde by bylo dobré zvážit kvalitu dřeva -> suché-mokré, měkké-tvrdé, malé-velké). Následně se to správné dřevo rozhoří a oheň zesílí - vrcholí - a začne uhasínat, protože není dostatek dřeva k udržení silného ohně.

Když v těle není dostatek správného jídla k udržení trávicího ohně, oheň volá po dalším jídle. To signalizuje hladem a vrací chuť k jídlu. Trávicí oheň těla ve skutečnosti nikdy nevyhasne. Pokud není k dispozici dostatek potravy, začne pomalu spalovat zásoby a následně i tkáně těla. Tělo si udržuje krátkou zásobu glukózy (cukru v krvi). Když se to spotřebuje, tělo začne spalovat uložený tuk. O hodně později začne spalovat svaly a další bílkoviny, dokud není dostatek struktury k udržení života. V menší míře se tento proces vyskytuje během strukturovaného půstu a kdykoli je mezera mezi jídly příliš dlouhá.

Když je jídlo konzumováno příliš brzy po předchozím jídle, když oheň nestihl dokončit trávení předchozího jídla, trávicí oheň zeslábne a je těžké správně strávit každé jídlo. Analogie u táborového ohně by to bylo přiložení velké porce mokrého dřeva - oheň málo hoří, téměř se dusí a hodně kouří. Výsledkem jsou toxiny - špatně strávené jídlo se dostává tam kam správně patří dobře strávené a tam dělá neplechu. Objevuje se tíha, nadýmání a letargie. Ještě jedno přirovnání: při vaření jídla, které je téměř hotové do něj hodíte třeba zmrzlinu, nebo ledový meloun, studený jogurt, ... co se bude dít? Vězte, že vaše inteligentní tělo na potravu, která je v žaludku připravilo správné enzymy a trávicí kyseliny ve správném poměru a objemu. A ještě než stihne vše zpracovat mu tam přistane úplně něco jiného.

Každé jídlo by mělo být přijato, když bylo předchozí jídlo stráveno, tělo se cítí lehké a pravá chuť k jídlu se vrátila.

Geneticky spojujeme chuť k jídlu se smyslovou touhou po větším množství jídla. V dobách kdy bylo málo jídla, bylo potřeba jíst dokud bylo co, jenže po takové žranici byla vždy mezera, někdy i velmi dlouhá. Někteří lidé často jedí z jiných důvodů než je hlad, například z citových důvodů, pro zahnání stresu, z nudy nebo jen pro zábavu. To je ajurvédou považováno za zneužití chuti a současně to ohrožuje vaše zdraví. Chvíli trvá, než se naučíte poznat rozdíl mezi touhou po potěšení z jídla a skutečnou chutí k jídlu.

 

Tedy jednoduché doporučení: 

Počkat alespoň tři hodiny mezi jídly je dobré obecné vodítko. Žádné svačinky, žádné zákusky ke kafíčku. Tři hodiny avšak nejsou magické číslo je to ideální doba mezi jídly a hodně to závisí na konstituci a povaze jedince. 

Jedinci s převažující konstitucí kapha, kteří mají přirozeně pomalejší trávicí systém, budou mít velký prospěch z toho, když budou jíst pouze dvě jídla denně. Časy jídel v 10:00 a 18:00 fungují velmi dobře. To jim pomůže zastavit zvyšování nadváhy a naopak tento systém bude hmotnost vracet do normálu. I když se to někomu nemusí zdát dost často, pamatujte, že jedinci s povahou kapha mají přirozeně nízký oheň v trávicím systému. Když si vezmou pouze dvě skromná jídla denně, nejen že se jejich tělesná hmotnost vrátí do normálu, ale budou cítit lehčí a jejich mysl bude jasnější.

Jedinci s převažující konstitucí pitta nejvíce budou profitovat z toho, když si každý den dají tři dobrá jídla. Potom snadno vydrží i pět hodin mezi jídly. Stravování v časech 7:30, 12:30 a 18:00. Tato jídla by měla být vydatná, protože pitta má silný přirozený oheň, který potraviny tráví. Jsou-li tři jídla vydatná, nebude mít jedinec hlad až do dalšího jídla. (rozhodně by se měl vyhnout svačině). Přesto je třeba dbát na to, aby dosáhl pouze 75% plného limitu žaludku, aby měl žaludek místo pro své "příměsi" a míchání. Zkuste něco míchat v úplně plné míse. Pro člověka s převažující konstitucí pitta by největším jídlem mělo být polední jídlo, protože to je doba, kdy ajurvéda učí, že trávicí oheň je nejsilnější.

Jedinci s převažující konstitucí váta by měli přijímat potravu častěji než předchozí. Je pro ně důležité jíst každé tři hodiny. Hypoglykémie (nízká hladina cukru v krvi) je častým problémem pro jedince s konstitucí váta. Bohužel také oni nejčastější vynechávají jídla nebo se stravují nepravidelně. Kombinace hypoglykemických tendencí a tendence vynechávat jídla vede k nízké hladině cukru v krvi a to vyvolává větší úzkost, přetížení a podrážděnost. Pět jídel denně je dobrý cíl pro člověka s konstitucí váta. Tato jídla by však neměla být příliš velká. Síla trávicího ohně u člověka s konstitucí váta není příliš silná a konzumace většího množství jídla povede k nadměrné plynatosti a nadýmání. Nejprospěšnějších je tedy pět malých až střídmých jídel v časech 7:00, 10:00, 13:00, 16:00 a 19:00.

 

Ještě k tomu celému přispívá roční období. Zamyslete se nad tím jak se vaše chutě na jídlo mění. Co vás láká sníst na jaře, v létě, na podzim a v zimě.

###message