Přejít zpět na výpis článků

Co je to Ajurvéda?

  • Ajurvéda
aquatic-bloom-blooming-158465

Ajurvéda je více jen než pouhý systém léčby nemocí, je to věda o životě (Ayur = život, Veda = věda nebo vědění). Nabízí moudrosti a znalosti o těle a vědomí, aby pomohla lidem zůstat dlouho živí, zdraví a uvědomili svůj plný lidský potenciál.

Komplexní zdraví závisí na rozvíjení našeho vědomí a těla současně, a hlavně na jejich vzájemné harmonii a rovnováze. Tento proces není tak složitý, jak vypadá. Například: Jídlo, cvičení, meditace, masáže a doplňky dle konstituce člověka.

Konstituce: to jak člověk vypadá - co mu bylo dáno do "vínku".

Jídlo by mělo odpovídat konstitučním potřebám.

Cvičení: jóga, běhání, tai-chi, posilovna, gymnastika, ... zase podle konstituce.

Meditace pomáhá (technika popsána v jiném článku) - vzhledem k tomu, že mysl a tělo jsou neoddělitelné, tělo je meditací přirozeně léčeno. V mediačním stavu s klidným, pomalým tempem srdce a dechem, vaše tělo snižuje tvorbu stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin, a naopak zvyšujete produkci neurotransmiterů (včetně serotoninu, dopaminu, oxytocinu a endorfinu), které zvyšují pohodu. Meditace je jen jedním z nejmocnějších nástrojů, které dávní ajurvédští lékaři předepisovali pro dosažení rovnováhy a pro léčení mysli a těla.

Byliny, koření a doplňky: Není překvapením, že na různé lidi funguje jedna bylina jinak. Například: Kurkuma je koření a doplněk současně. V ájurvédě používá k vyvážení všech tří dóš: Váty, Pitty i Kaphy, avšak nadměrném užívání však může zhoršit pittu a vátu. 

Zde to je, přiměřeně tělu, vědomí i duchu a podle konstituce. 

Ajurvéda nabízí mnoho dalších postupů pro rozšíření sebereflexe a kultivování vrozeného stavu rovnováhy. Zde jsou některé z nejdůležitějších aspektů a návrhů ajurvédského přístupu a jak je aplikovat na vytvoření dokonalého zdraví ve vašem vlastním životě:

Ajurvéda je přírodní síla, která mimo jiné využívá léčivé síly barev, vůní, květů, plodů, lodyh, listů, kůry, kořenů a oddenků bylin a rostlin, které zkoumala a ověřovala jejich účinky po tisíce let.

Ajurvéda je pochopení unikátního a jedinečného spojení mysli a těla a jejich potřeb. Ajurvéda upřednostňuje individuální přírodní přístup k léčení těla a mysli.

Ajurvéda je strava. Pestrá, čerstvá, kvalitní a chutná strava. Zde je několik základních doporučení ohledně konzumace:

  • Jezte vždy podle konstituce nebo podle ročního období.
  • Snažte se jíst vždy ve stejný čas. 
  • Vždy se posaďte u jídla (nejezte před počítačem, televizorem nebo během jízdy).
  • Jezte v klidném prostředí, přátelské atmosféře a nikoliv, když jste naštvaný(á)(é).
  • Nejezte, když nemáte hlad.
  • Jezte v mírném tempu ani rychle ani pomalu.
  • Preferujte čerstvé potraviny před polotovary a instantními jídly.
  • Vyvarujte se umělých dochucovadel.
     

Ajurvéda je péče o trávicí systém. Ajurvéda učí, že dobré zdraví závisí na naší schopnosti plně metabolizovat nutriční, emocionální a smyslovou informaci, kterou „konzumujeme“. "Jsme to co trávíme." Když je naše trávicí energie, známá jako agni (trávicí oheň), robustní, vytváříme zdravé tkáně, efektivně odstraňujeme odpadní produkty a vyrábíme jemnou esenci nazvanou ojas. Ojas, je zdroj naší vitality, je základem pro jasné vnímání, fyzickou sílu a imunitu. Na druhou stranu, pokud je naše agni oslabené, trávení je špatné a vede k akumulaci toxických reziduí známých jako áma. (asi jako když se do motoru automobilu leje špatné palivo -> jede to mizerně a vzniká hodně kouře ... ). Vznik ámy v mysli a v těle vede k obstrukcím v toku energie, informací, výživy a je základem všech onemocnění. Nejdůležitější z bylin pro podporu trávícího systému je zázvor, pepř dlouhý a pepř černý. Všechny tyto byliny v přírodní podobně bez dalších příměsí obsahuje nový produkt Aimil Trikatu.

Ajurvéda je bohatý a klidný spánek. Ajurvéda má rytmy pro jídlo, pro bdění i pro spánek. Například člověk, který má nevyrovnanou dóšu Pitta byl měl chodit spát před 22:00 hod. A indický ženšen (vitanie snodarna) neboli Aimil Ashwagandha je bylinou, která pozitivně ovlivňuje jeho usínání i kvalitu spánku. 

Ajurvéda je žití v souladu s přírodou, se svou myslí a tělem. Ač si to uvědomujete nebo nikoliv, roční období každého z nás ovlivňují, zamyslete se nad tím a žijte v souladu s přírodou.

Ajurvéda je cvičení: Nalaďte své tělo. Můžete zvolit jakékoliv cvičení, ale poslouchejte své tělo, bude vám říkat, jestli to cvičení (jóga, tai-chi, quigong, posilovna, běh, svižná chůze, …) je pro vás vhodné či nikoliv. Budete-li cítit radost z pohybu je to ono, jinak trpělivě hledejte dál. Pohyb je naší neoddělitelnou součástí, hýbejte se, jak nevíce to jde.

Ajurvéda je masáž. Proveďte každodenní (pravidelnou) olejovou masáž s herbalizovaným olejem, která vyvažuje a harmonizuje váš typ těla mysli a těla (viz předchozí články o dóšách). Nebo můžete vyhledat profesionální ajurvédskou masáž. Olejová lázeň výrazně pomáhá při detoxikaci celého těla.

Ajurvéda je „Take it easy“ volně řečeno: „zkuste to jednoduše“. Ajurvédský přístup je více zaměřen na vyrovnání se s nekonečnou organizační silou přírody než na to, aby se snažil přinutit věci jít vaší cestou. Tento princip je zakotven v zákoně nejmenšího úsilí. Když pozorujete přírodu, uvidíte, že tráva se nesnaží růst; prostě roste. Ptáci se nesnaží létat; prostě létají. Květy se nesnaží kvést; prostě kvetou. Příroda funguje bez námahy, bez strachu a spontánně. Promyslete tento přístup přírody a buďte zdraví.

###message