Přejít zpět na výpis článků

Cholesterol, stres a ajurvéda

anger-angry-anxiety-897817

Ajurvéda na cholesterol pohlíží jako na vnitřní náplast, která má řešit nějaký vnitřní problém, kterým může být zvýšená hladina stresorů nebo i oxidativní stres. Volné radikály útočí na cévní výstelky a mohou způsobovat jejich poškození, které je potřeba opravit. Zvýšení hladiny cholesterolu ale také může být způsobeno i dalšími aspekty jakou jsou vyšší věk, vysoký krevní tlak, nikotin nebo mikrobiální toxiny, enviromentální toxiny, toxiny obsažené v jídle, toxiny obsažené v lécích a alkohol. Co s tím? Přečtěte si v našem článku.

Cholesterol je vždy první odpovědí našeho těla na volání o pomoc při opravě cévy nebo tepny, uvádí kardiolog Dr. Alejandro Junger. Je to podobné jako vytváření strupu na vnější ráně. Tělo posílá cholesterolovou desku (jedná se o malý typ cholesterolu s vysokou hustotou), která pomáhá opravit poškození. Ve zdravém těle zdravé buňky pokračují v opravě poškozeného místa pod touto cholesterolovou deskou, která je následně absorbována zpět do těla, aby se nehromadila a nestala se tak zdravotním problémem. Nicméně, ve stavu, kdy je stres na denním pořádku, nikdy nedojde k odeslání signálu k „zastavení výroby cholesterolu“ a tělo se dostává do složité situace.

Co s námi dělá stres? 

Stres je tedy první z faktorů zvyšujících hladinu cholesterolu. Což také popsal průkopník v oblasti preventivní medicíny Dr. Hans Selye. Jeho kniha „Stres života“ roztříštila tradiční medicínské zařazení stresu a vlastně i celkový pohled na stres. V knize autor popisuje stres jako důležitou a přehlíženou příčinu různých onemocnění. Potvrzenými výzkumy zjistil, že stres vyčerpává fyziologické homeostatické mechanismy těla, což způsobuje, že tělo selhává a dává prostor pro nemoc. Samozřejmě, že určitý stres je součástí života, na což také v knize Hans Selye poukazuje a bez něj nemohou být naše těla silnější. Stres posiluje naše tělo – pokud tělo dostane výzvu, reaguje na ní a v důsledku toho se obvykle stává silnější.

Rozhodně nejde odstranit veškerý stres z našich životů, ale mnoho stresu prožíváme zcela zbytečně. Právě na toto téma ajurvéda naráží velmi zřetelně. Stres je dobrý sluha, ale špatný pán. Je všeobecně známo, že nejlépe se stres odbourává pohybem, ale ve finále i pohyb může způsobit stresové zatížení. Vše je zakleté ve slůvcích „harmonie a přiměřenost“. Porce pohybu by měla být přiměřená vašim aktuálním a stávajícím možnostem. O stresu je všeobecně známo, že umí tělo velmi dobře připravit na útěk nebo boj o život, když se dostane do nebezpečí či ohrožení života. Hormony, které  při tom doslova zaplaví naše tělo, zařídí, aby se co nejvíce krve dostalo do svalů, vysuší hrdlo a dýchací cesty, aby se nám dobře dýchalo, stáhnou krev z pokožky, aby při zranění došlo k co nejmenším ztrátám krve, prohřeje svaly, aby nedošlo k poškození. V nejsilnějších stresových případech dojde k vyloučení obsahu střev a močového měchýře, aby člověk byl co nejlehčí. Navíc se odleje krev z mozku, ta je potřeba ve svalech. Tělo je dobře připravené na boj o život nebo na útěk a čeká na akci – když se žádná nedostaví, je drženo ve stavu očekávajícím ohrožení.

Co dělat při stresových situacích?

Naprosté minimum je zatnout velké svaly (zádové svaly, hýžďové svaly a ruce). Zaměstnat je nějakou fyzickou prací. I když většinou jde o výrazně nižší hladinu stresu, než je popsáno výše, je potřeba reagovat. Později by měla následovat nějaká fyzická aktivita na vyplavení zbytků stresových hormonů.

Ajurvéda se na všechno dívá celostně, jóga je součástí ajurvédského učení, což hodně vysvětluje, ale pohyb neznamená jen jógu – tělo je zrozené k více pohybu, než mu většina z nás poskytuje. Je proto nutné zařadit více přiměřeného pohybu a doplnit jej bylinkami, které pomáhají snižovat hladinu stresu a část práce se zvýšeným cholesterolem je hotová. Například kortizol je nejvýznamnějším stresorem a Brahmi – bakopa drobnostislá a ženšen jej umí účinně dostat z těla. Hledejte doplňky stravy, které jsou koncipovány přesně pro tyto účely, které umí účinně dostat z těla stresové hormony, které by jinak mohly napáchat další škody. Ideálně jej užívejte v kombinaci s dopňkem na harmoizování hladiny cholesterolu v těle.

Každé ajurvédské řešení problému začíná u vás, u vašeho rozhodnutí. Je potřeba zvážit váš současný životní styl, stravovací návyky, míru a způsob pohybu, masáže a relaxační techniky a v neposlední řadě i léky, doplňky stravy a byliny. A nesmíme zapomenout ani na pravidelnou detoxikaci.

Co se týká stravovacích návyků, ajurvéda tvrdí, že okolo 80 % cholesterolu si tělo vytváří samo, aby se chránilo před poškozováním. Zbývá 20 %, které bychom měli řešit, abychom to tělu nedělali těžší.

  • Vyvarujte se konzumace některých fermentovaných potravin, alkoholu nebo octu.
  • Vyhněte se potravinám, které obsahují chemikálie, konzervační látky, přísady, umělé příchutě a barvy, které mohou snižovat účinnost jater.
  • Jezte stravu s vysokým obsahem vlákniny, zeleninu (zejména listovou), ořechy, celozrnné a celé cereálie, jako jsou ovesné vločky.
  • Omezte tuky ve vaší stravě, ale nesnažte se je úplně vyřadit. Snižte nasycené tuky, jako je máslo, kokosový olej a tuk v červených masech. Zcela se vyhněte všem nasyceným tukům, včetně hydrogenovaných a částečně hydrogenovaných olejů, které se nacházejí v margarínu a ve většině zpracovaných chlebů, krekrů, obilovin a dezertů.
  • Vybírejte si čerstvé potraviny, nejlépe vařené s malým množstvím nenasycených tuků, jako je například olivový olej.

Ajurvédský celostní přístup se zaměřuje na pomoc tělu ve všech oblastech, jako je výživa jater, snížení hladiny stresorů a harmonizace cholesterolu pomocí bylinek, přiměřená dieta, změna životního stylu, ochrana krevního řečiště, i správný metabolismus lipidů. Když jsou játra v rovnováze, produkují více dobrého druhu cholesterolu (HDL) neboli lipoproteinu s vysokou hustotou, který odnáší LDL cholesterol z krevního řečiště, tím pomáhá chránit tepny od jeho nahromadění. Kolik "dobrého" a kolik "špatného" cholesterolu produkuje vaše tělo, závisí na mnoha faktorech. 

Závěrem

Nezapomeňte – stres a cholesterol není pro vaše tělo ve skutečnosti tak špatný, jinak by ho tělo nevyrábělo. Správný cholesterol, když je kombinován s jiným lipidem, triglyceridem, tvoří jeden z nejdůležitějších stavebních bloků vašeho těla, strukturování buněk a tvorbu přírodních steroidních hormonů. Také „vyrábí“ vitamín D, který řídí vstřebávání vápníku, chrání vaše kosti a zvyšuje energetickou hladinu. Stres je hnacím motorem pro další vývoj a hormonem, který je schopen pomoci v opravdu život ohrožujících situacích.

 

 

Odmítnutí odpovědnosti
Jediným účelem tohoto článku je poskytnout informace o tradici a o technikách ajurvédy. Tyto informace nejsou určeny k použití při diagnostice, léčbě nebo prevenci jakékoli nemoci. Máte-li vážné akutní nebo chronické zdravotní potíže, obraťte se na školeného zdravotnického odborníka, který dokáže plně zhodnotit vaše potřeby a účinně je řešit. Pokud hledáte pomoc vyškoleného ajurvédského experta, zavolejte nám nebo nám pošlete e-mail.

###message