Přejít zpět na výpis článků

Ajurvéda a stolování

cashew-1802360_1920

Ajurvéda zásady stolování klidu a pohody

Je důležité nejen co jíme, ale také jak to jíme. Ve starých kulturách bylo jídlo rituálem.

cashew-1802360_1920
cashew-1802360_1920

První zásada: Soustředit se na jídlo. Tedy nedělat u jídla nic jiného než jíst, ani čtení, ani dívání se na televizi, ani chatování.

Druhá zásada: Klidná diskuze. Zrušit příliš vzrušené diskuze, řešení rodinných nebo pracovních problémů při jídle není vhodné. Aby trávení dobře fungovalo, je potřeba soustředit své myšlenky na jídlo a nerozptylovat se tím, co se děje kolem.

Třetí zásada: Prostředí. Jíst bychom měli v klidném a příjemném prostředí, s nám příjemnými lidmi. Je zcela nevhodné jíst ve stoje, za chůze, u počítače nebo při řízení auta. Takové jídlo nemůže být správně stráveno.

Čtvrtá zásada: Úprava jídla. Důležitá je vkusná úprava jídelního stolu a i talíře. Člověk jí všemi smysly a vše co přispívá k pohodě při jídle, přispívá k dobrému trávení.

Pátá zásada: Malé zastavení před jídlem, poděkování za jídlo nebo modlitba je také velmi vhodnou formou zlepšení zažívání a má pochopitelně i další duchovní aspekty.

 

Poznámka: Když se nad těmito zásadami zamyslíte, zjistítě, že něco podobného už každý z nás slyšel. Např.: Malé zastavení před jídlem způsobí, že se do jídla nepustíme ještě než dosedneme na židli, a máme šanci nechat jídlo vnímat i ostatními smysly. Malé zastavení po jídle znamená neutíkat rychle od stolu a ponechat trávicímu systému chvilku za zahájení trávení a vzdát tichý hold tomu kdo jídlo připravil

###message