Přejít zpět na výpis článků

Ajurvéda a dobrá paměť

  • Ajurvéda
  • Jóga
paměť

Naše populace stárne, a to i když si to nepřipouštíme. Klesající mentální schopnosti mohou pomalu zaujmout první místo na seznamu zdravotních problémů. Alzheimerova choroba a jiné formy senilní demence postihují přibližně 25 % všech lidí nad 80 let. Hledejte možné řešení v tradiční přírodní medicíně. Vědecké výzkumy potvrzují výsledky ajurvédských přístupů a postupů, které pomáhají podporovat přirozené duševní síly a schopnosti.

Když mysl funguje optimálně, máte jasný pocit vědomí, myšlenek, pozornosti, svižný úsudek, rozhodnosti a jasné vzpomínky. Obvykle je paměťová funkce stejně přirozená jako dýchání. Až když se objeví problémy se vzpomínkami, uvědomíme si procesy zaznamenávání a vyvolávání informací. Pomalá, ospalá nebo zakalená mysl může vést ke ztrácení myšlenek, přeskakování, zapomínání a k pocitům těžkosti.

Existuje mnoho příčin, které matou mysl a způsobují špatnou paměť. Mezi nejčastěji problémy patří:

  • mozek nedostává potřebné živiny z krve,
  • chemické látky způsobily nerovnováhu v neurochemii mozku,
  • určité toxické léky škodlivě ovlivnily mozek,
  • nepodařilo se vám dobře zpracovat myšlenky, pocity, zkušenosti a emoce. Tato duševní ama (toxiny) se ukládají do pojivové tkáně a vyplňují podvědomí. Pokud se s pocity, emocemi a myšlenkami nebudete správně vypořádávat, zvýšíte hladinu stresu a zaděláváte si na poruchy duševních funkcí a oslabení imunity,
  • staroba je také dalším samozřejmým faktorem, který může vést ke zhoršení paměti.

Podle ajurvédy, většina paměťových problémů souvisí buď s dóšou Kapha a jejími hutnými vlastnosti nebo dóšou Váta s jejími lehkými a vzdušnými vlastnostmi. Stagnace dóši Kapha má typicky za následek těžký pocit a tupou mysl.

Příkladem poruchy dóši Kapha, když její úroveň stoupne vysoko. Tento stav má hustý a mazlavý průběh, a to především v důsledku vysokých hodnot triglyceridů v krvi. To zapříčiňuje zvýšení hustoty krve, nízký průtok krve a pomalé prokrvení mozku.

Když je porušena váta, člověk je tak rozptýlený nebo roztěkaný (z důvodu stresu nebo úzkosti), že si nemůže vzpomenout na rozhovor, který měl před hodinou. Typické je například to, když člověk nemá ztrátu paměti, ale nedokáže věnovat dostatek pozornosti rozhovoru/činnosti, a tak si jej nezaznamená do paměti. Přebytek dóši Váta může mít tedy za následek syndrom "jedním uchem tam a druhým ven".

Váta je nezbytná pro všechny funkce nervového systému, je spojená s nervovým systémem a s tělesným pohybem. Váta řídí hlavní tělesné funkce, jako je dýchání, žvýkání, polykání, buněčné funkce – přívod živin k buňkám a vylučování odpadních látek, krevní oběh a činnost srdce, pohyb svalstva, smyslové funkce a paměťové a duševní funkce. Z toho tedy jasně vyplývá, že pro zlepšení paměťových problémů je nejlepší vyrovnávat hladinu Váty a Kaphy v těle. Významnou roli v pozornosti a rychlém úsudku hraje zase Pitta.

Tedy jsme u harmonie všech tří dóš, a to nejen vůči svému původnímu nastavení, ale i jedna vůči ostatním.

Strava a paměť

Ajurvéda přistupuje ke každému člověku jako k jedinečné bytosti a kompletní poradenství se tedy bude u každého lišit. Obecně se dá ale říci, že "dieta", která je lehká a čistá, rozhodně pomůže zlepšit vaše vnímání a může posílit paměť.

Vyvážená strava s dostatečným množstvím čerstvého ovoce a zeleniny, některých ořechů a ghí je nejlepší volbou. Vyhněte se sýrům a tmavým masům, ty jsou velmi těžké a husté a mají tendenci táhnout tělo dolů, ucpávat energetické kanály a způsobovat stagnaci, což vede k pomalejší funkci mysli.

Tpy:

  • Přidejte do svého jídelníčku mrkev a řepu a vyzkoušejte čerstvé surové zeleninové šťávy, které pomáhají budovat krev a živí mozek.
  • Omezte rafinované cukry a sacharidy, které "vypínají" nebo "zkratují" mozek.
  • Vyvarujte se alkoholu, marihuany a léků, které přímo poškozují mozkovou tkáň a ovlivňují paměť.
  • Omezte kofein, který stresuje nervový systém a způsobuje, že mysl neustále přeskakuje z jedné myšlenky na druhou.

Nezapomeňte krmit mozek

Podle ajurvédy je potřeba zařadit do jídelníčku i memory-boosting foods, tedy potraviny, které podporují paměť. Mezi ty patří například sladké brambory, okra (ibiškovec jedlý), špenát, pomeranče, mrkev, mléko, ghí, tapioka, mandle, kurkuma, rozmarýn, olivový extra panenský olej.

Ajurvéda současně zdůrazňuje přínos půstu za účelem vyčistění těla od toxinů, zlepšení trávení a posílení nervového systému a mozku. Během půstu je energie těla přesměrována dovnitř ve snaze vyčistit a detoxikovat. Z tohoto důvodu se doporučuje zařadit půst na dobu, kdy máte málo/méně práce, kdy můžete zůstat blízko svého domova a máte prostor pro častější odpočinek. Po zahájení půstu si více všímejte svého těla, své energetické hladiny. Pokud zaznamenáte dramatické snížení energie, pocítíte slabosti nebo závratě, pomalu ukončete půst (rozhodně není dobré se rychle, hodně a hutně najíst).

Variantou k půstu je jíst pouze bílou rýži basmati po dobu 3 až 5 dnů ve stejných přiměřených porcích. Další variantou půstu je kombinace ovoce po dobu po stejnou dobu jako u rýže. Podle Dr. Lad z ajurvédského institutu je vhodné kombinovat různé druhy ovoce pro lidi odlišných dóš:

  • pro Váta – papája, švestky a mango,
  • pro Pitta – hrozny, granátové jablko a jablka,
  • pro Kapha – jablka, brusinky a granátové jablko.

Změna životního stylu pro lepší paměť

Každodenní pravidelná svižná chůze pomáhá zvýšit krevní oběh a zlepšovat paměť, snižovat stres a zlepšovat všechny funkce těla. Doporučujeme alespoň 30 minut chůze denně.

Vyzkoušejte také teplý brahmiový olej. Vmasírujte jej do vrcholu hlavy, vzniká tím vynikající terapie pro uklidnění mysli.

Zajděte si na ajurvédskou masáž shirodhara, což je tak zvaná masáž třetího oka a jedná se o jednu z pěti čistících terapií panchakarmy.

Dělat si poznámky. Vedení si záznamů všech denních událostí může pomoci zlepšit paměť. Psaní seznamu úkolů pomůže mozku pamatovat si konkrétní úkoly. Procesu psaní je malý pohyb v těle, který pomáhá zaměřit pozornost a navázat na paměťové struktury.

Jóga a paměť

Ranní cvičení "Pozdrav Slunci" pomáhá zlepšit krevní oběh a otevřít celé tělo. Starověké texty radí praktikovat stejný počet okruhů Pozdravu Slunce podle toho, kolik je vám let. Inverzní pózy (nohy výše než hlava) jsou zvláště užitečné pro zvýšení průtoku krve do mozku. Zahrňte tedy pózy jako je velbloud, pluh nebo svíčka.

Pranayama

Pranayama je jógínské dechové cvičení a skvělý způsob, jak oživit pránu, vycvičit mysl, být přítomný a ostražitý. Pranayama čistí a posiluje fyzické i duševní tělo.

Dýchejte uvolněně, jemně a lehce jako by dech byl lehká tenká hedvábná niť:

  • Uzavřete levou nosní dírku a vydechněte pravou.
  • Vdechněte přes pravou nosní dírku.
  • Zavřete pravou nosní dírku a vydechněte levou nosní dírkou.
  • Vdechujte přes levou nosní dírkou.
  • Zavřete levou nosní dírku a vydechněte pravou nosní dírkou.

Tento postup představuje jedno kolo. Začněte cvičit pomalou a pravidelně 5 až 10 kol denně. Po cvičení si chvilku odpočněte a všímejte si svých pocitů. Po osvojení techniky protahujte nádech i výdech, přičemž nádech i výdech by měl trvat stejně dlouho.

Paměť je jako sval

Pokud paměť nepoužíváte, ztratíte ji. Cvičte svou mysl tím, že si zapamatujete novou modlitbu, nová slovíčka v cizím jazyku, báseň nebo sanskrtské písmo a každodenně si tato cvičení opakujte, dokud je nebudete znát "jako své boty". Pak přidejte nová slovíčka a proces opakujte. Udělejte si z toho pravidelný rituál a stále se učte nové věci.

Meditace a paměť

Každodenní meditace zmírní stres a úzkost. A je to právě stres, co může poškodit lidskou mysl i tělo. Meditace je způsob, jak si vzít takovou mini-dovolenou od všech životních stresů. Je to možnost, jak se dostat do kontaktu s vaším vnitřním já a plně ho vnímat. Stačí se na chvilku zastavit a bez soudu pozorovat své myšlenky. To vám přinese jasnější a klidnější mysl. Najděte si každý den trochu času pro odpočinek vašeho nervovému systému.

Byliny zlepšující paměť

Ajurvéda má mnohaletou zkušenost a znalosti o bylinách a jejích účincích na tělo i ducha.

Brahmi pomáhá v dilataci mozkových cév což zlepšuje krevní oběh mozku. Brahmi, bhringaraj a shankhapushpi společně pomáhají zvyšovat duševní výkonnost a podporovat inteligenci.

  • Brahmi olejem je vhodné masírovat chodidla nohou a hlavu, což přináší úlevu a pomáhá stimulovat nervový systém.
  • Nasya olej je používán po staletí ke zlepšení hlasu, zraku a přináší i jasnost mysli.
  • Zahrňte Triphala jako součást svého denního režimu, abyste podpořili eliminaci, detoxikaci a tonifikaci gastrointestinálního traktu. Zácpa ve střevě může přispět k "zácpě" mysli. Je důležité, aby střeva byla čistá a správně pohyblivá.

V dalších článcích se budeme věnovat jednotlivým bylinám a rostlinám, které mají pozitivní vliv na paměť a další kognitivní a duševní funkce.

 

Odmítnutí odpovědnosti

Jediným účelem těchto článků je poskytnout informace o tradici ajurvédy. Tyto informace nejsou určeny k použití při diagnostice, léčbě nebo prevenci jakékoli nemoci. Máte-li vážné akutní nebo chronické zdravotní potíže, obraťte se na školeného zdravotnického odborníka, který dokáže plně zhodnotit vaše potřeby a účinně je řešit. Pokud hledáte lékařskou pomoc vyškoleného ajurvédského experta, zavolejte nám nebo pošlete e-mail.

###message