Přejít zpět na výpis článků

7 Ajurvédských tajemství pro hubnutí

lose-weight-1968908_1280

7 Ajurvédských tajemství pro hubnutí

Žijeme v kultuře posedlé dietami. Zdá se, že každý týden se objevuje nová dietní strava, která palcovými titulky tvrdí, že je nejlepší cestou ke snížení hmotnosti. Z toho přebytku variant je těžké dešifrovat ten nejlepší způsob, jak se zbavit nadváhy. 
Existuje nějaký vyzkoušený a pravdivý plán, který by snížil váhu a objem těla v pase a bocích zpět na původní váhu a velikost?

Ano, vlastně ano!

lose-weight-1968908_1280
lose-weight-1968908_1280

Ajurvéda je wellness systém, který pomáhá lidem dosáhnout optimálního zdraví po více než 5 000 let. Podle Ajurvédy se dostanete zpět do stavu dokonalého zdraví, a nepotřebné kilogramy přirozeně odtečou pryč. 

Následujících sedm Ajurvédských pokynů vám pomůže zbavit se nadměrné hmotnosti a budete se cítit úžasně. Ještě před tím, než se pustíte do čtení pokynů, je to pár poznámek:

 

pozn.: A) není to dieta, která někdy skončí a potom budete zase moci naskočit na svůj předchozí životní styl, je to nový životní styl. Jestli hledáte jen nějakou rychlou dietu a jo-jo efekt, tak už nečtěte dál. 

 

pozn.: B) Nový životní styl je potřeba začít detoxem, aby staré nánosy odešly a mininálně střeva a játra mohly fungovat na nové principu.

 

pozn.: C) Níže je uvedený všeobecně platný systém je určený pro všechny lidi, víme však, že ajurvédské účení říká, že každý jsme jedinečný, tedy o jídelníček si musíte požádat ajurvédského poradce (viz níže).

 

1. Spánek od 22.00 do 6 hodin každou noc

Naši předkové žili v souladu s přirozeným rytmem Země. Když slunce zapadlo, krátce jej následovali a šli také spát. S příchodem elektřiny začali lidé postupně přecházet z přirozených na umělé rytmy. V důsledku toho je ohrožena kvalita a doba spánku. Ano je to už dlouho co můžeme používat umělé světlo, ale je to velmi krátký čas oproti době, kdy člověk žil v souladu s přírodou. 

Moderní badatelé identifikovali nedostatek kvalitního spánku jako faktor přispívající k přírůstku hmotnosti. Nejen, že je dostatek odpočinku důležitý, ale spánek v souladu se slunečními rytmy je stejně důležitý. Podle Ajurvédy je časové období, které nejvíce podporuje klidný spánek, mezi 22:00 a 6:00 ráno. Současný výzkum potvrzuje důležitost spánku v souladu se slunečními cykly. Chcete-li rytmus přírody co nejlépe využít, v 21:30 vypněte obrazovky a začněte zklidňovat své tělo a ve 22:00 vypněte světla a vklouzněte do postele. Bylo by dobré, kdyby vás v noci nerušilo pouliční osvětlení a o víkendech a dovolené neporušujte tento rytmus o více než 2 hodiny. Při přechodu vám mohou pomoci Ajurvédské doplňky stravy pro lepší spánek. 

 

2. Ranní cvičení

Ideální čas pro ranní cvičení je v době od 6 do 10 hodin. To jsou prvky země a vody v silném spojení a vytvářejí pomalost, chlad, otupělost a setrvačnost. Možná jste to zažili nebo zažíváte každé ráno po probuzení.

Cvičení potlačuje tuto pomalost, ohřívá tělo, přináší čerstvou krev do mozku a připravuje tělo i mysl na nový den. Zaměřte se na 45 až 60 minut intenzivního cvičení každé ráno (první měsíc bude stačit i 20min - nutná je pravidelnost) . Podle Ajurvédy je jóga ideálním cvičební programem, ale můžete si sestavit svůj individuální program.

 

3. Vypusťte svačinky

Svačinku, ano nebo ne, to je oč tu běží - odpověď je jasná NE. Když jíte, vaše tělo produkuje inzulín, který pomáhá přemísťovat cukr do buněk a udržovat váš cukr v krvi vyrovnaný. Cukr, který vstupuje do vaší buňky, bude po dobu tří hodin vyrovnávat energetickou spotřebu vašeho těla. Teprve po této době vaše tělo začne spalovat tuky, aby vyrovnávalo své energetické požadavky. Pokud budete jíst každé tři hodiny, vaše tělo nikdy nebude mít možnost čerpat ze svých tukových zásob. Tři výživné, vyvážené pokrmy denně a bez svačinek mezi nimi. To skutečně stabilizuje vaší energetickou hladinu více než časté jídlo. Kromě toho se drasticky zvýší potenciál pro spalování tuků.

 

4. Zahrňte všech 6 chutí do každého jídla

Ajurvéda rozpoznává šest odlišných typů: sladká, kyselá, slaná, hořká, pálivá a trpká. Abyste se po jídle cítili spokojeni, je důležité, abyste do každého jídla zahrnuli alespoň malou část každé ze šesti chutí. Níže uvádíme několik příkladů potravin v každé "chuťové" kategorii.

Sladké potraviny vytvářejí svaly a produkují energii. Potraviny, jako jsou celá zrna, mléčné výrobky, maso, ořechy, luštěniny a sladké ovoce, jsou sladké potraviny.

Kyselé potraviny čistí tělo. Zahrnují citrusové plody, nakládané nebo fermentované potraviny, jogurt a zakysanou smetanu.

Slané potraviny stimulují trávení a vstřebávání živin: mořská sůl, mořské řasy a ryby.

Pálivé potraviny jsou ty, které většinou obsahují koření. Tato chuť čistí dutiny a stimuluje metabolismus. Do této chuti patří také paprika, hořčičná semena, zázvor, hřebíček, cibule a mnoho dalšího koření.

Hořké potraviny detoxikují tělo. Tato skupina se skládá z tmavých listových zelených rostlin a zeleniny, kávy a kakaa.

Trpké potraviny vytvářejí pocit sucha v ústech. Tonizují tělesné tkáně, snižují teplotu a uklidňují záněty. Mezi tyto potraviny patří zelený čaj, hrozny, garbanzo fazole a granátové jablko.

 

5. V poledne jezte své největší jídlo 

Ajurvéda říká, že nejste to, co jíte, jste to, co trávíte! Trávení je velmi důležitou koncepcí védské tradice. Chcete-li maximalizovat trávení, musíte jíst své největší jídlo v době oběda (v intervalu 11:00-13:00). V poledne je váš trávicí oheň, známý jako agni, nejsilnější. Večeře by měla být lehká a snadno stravitelná. Navíc je vhodné dokončit večeři dvě až tři hodiny před spaním. Pokud jdete do postele do 22 hodin (což je ideální), pak musí být večeře dokončena do 19 hodin. Nejen, že budete spát zdravěji, ale vaše tělo bude schopno dokončit kritické úlohy detoxikaci a regenerace místo trávení jídla.

Vzhledem k tomu že současné potraviny nejsou zcela vyvážené je potřeba zvážit Ajurvédské doplňky stravy z řady Power Of Ayurveda od společnosti Aimil Pharmaceuticals EU.

 

6. Popíjejte horkou vodu nebo čaj po celý den

Teplá voda je ve vedecké tradici je zdravotním elixírem. Toxiny, známé v Ayurvedě jako ama, se hromadí v těle z vnějších zdrojů (např. znečištění životního prostředí, pesticidy, špatné stravování) a vnitřní zdroje (např.: stres, úzkost, hněv). Ama je přirozeně lepivá, ale může být rozpuštěna v horké vodě. Množství vody, kterou pijete, není tak důležité jako frekvence, s jakou popíjíte. Snažte se mít pár loků teplé vody každou půl hodiny. Můžete přidat čerstvý zázvor nebo specifické dóšické (nebo tridóšičké) bylinky / čaje a nebo další koření pro zlepšení příznivých vlastností horké vody.

 

7. Meditujte

Výzkumníci zjistili, že hormony spojené s vysokým stresem mohou snížit vaší schopnost zhubnout zejména v břišních partiích. Naštěstí současný výzkum také ukazuje, že meditace je silný a efektivní způsob uvolnění se ze stresu. Chcete-li vidět pozitivní výsledky ve vašem pase, věnujte nejméně 20 minut denně meditaci. Sedněte tiše, uvolněte své tělo a zaměřte se na dech. Nechte myšlenky procházet jako plovoucí mraky. Nakonec bude mysl klidná a budete mít možnost získat všechny příznivé účinky pravidelné meditační praxe.

 

Cílem článku je ukázat vám možnosti Ajurvédského přístupu k hubnutí - každý ze 7 bodů Vás má přimět k zamyšlení nad každým bodem a k postupnému přijetí a uvedením do každodenní praxe. Případně si můžete na stránkách www.aimil.eu domluvit konzultaci s Ajurvédským konzultantem.

###message