Přejít zpět na výpis článků

Účinky alkoholu na lidské tělo z hlediska ajurvédy

  • Ajurvéda
alkohol

Jedna kapitola z Charaka Samhita začíná přímým varováním, že alkohol je toxin. Dočtete se tu také to, jaká pravidla byste měli při konzumaci alkoholu dodržovat, ale i to pouze za předpokladu, že smí vaše tělo alkohol vůbec přijmout. Ajurvédské dokumenty se obecně shodují v tom, že každý lék nebo látka se stává nektarem, pokud jej správně užíváme. V opačném případě je pak jedem. Součaně se na to musíme podívat pohledem naší české kotliny, kde se alkohol vyrábí a konzumuje už 15.000 let (podle posledních výzkumů) a tedy si lidské tělo stihlo vytvořit nějaký ten enzym na štěpení.  

Alkohol z pohledu tradiční medicíny

Ajurvéda má pro alkohol následující charakteristiky:

  • laghu (lehká)
  • ushna (horká)
  • tikshna (ostrá)
  • suksma (jemná)
  • amla (kyselý)
  • vyavaayaaaal (procházející celé tělo)
  • aasuuga(rychlý)
  • ruuksha (expanzivní)
  • visáda (sušení)

Všechny tyto charakteristiky jsou opakem toho, čemu ajurvéda říká ojas. To je zjednodušeně esenciální energie těla a mysli, která vzniká konzumací čistých a výživných potravin. Ojas v ajurvédě symbolizuje sílu, imunitu, dlouhý život a pevné zdraví. Už z toho můžete tušit, že alkohol je pravým opakem toho, co ajurvéda považuje za zdravé a prospěšné.

Pravidla pro konzumaci alkoholu

Výše uvedený text Charaka Samhita popisuje řadu důležitých pravidel, která by měla být dodržována při užívání alkoholu. Málokdo by tušil, že mezi první předpoklady toho, zda můžete alkohol konzumovat, patří už takové věci, jako jsou:

  • vnější a vnitřní očišťování
  • správný druh oblečení
  • koupání
  • výběr správných potravin v souladu s ročními obdobími

Další pravidla popisují to, v jakých typech nádob by měl být alkohol podáván a jaký druh potravin byste měli konzumovat společně s alkoholem. V minulém článku jsme rozebírali to, jaké tělesné konstituce se z pohledu ajurvédy u lidí vyskytují, a také to hraje svou roli. Ať už jste Váta, Pitta nebo Kapha, měli byste se řídit pravidly přesně podle vaší tělesné konstituce. Ne nadarmo ajurvéda říká, že pokud jste své tělo dostatečně nepřipravili na užívání alkoholu, pak to raději vůbec nedělejte.

Účinky alkoholu na lidské zdraví

Dlouhodobé užívání alkoholu v nadměrném množstvích může poškodit téměř každý orgán a systém v těle. A to se zdaleka netýká jen dospělých jedinců. Vývoj dospívajícího mozku je obzvláště citlivý na toxické účinky alkoholu. Buněčné membrány těla jsou pro alkohol vysoce propustné, takže jakmile je alkohol v krevním oběhu, může se rozptýlit do téměř každé biologické tkáně těla. Ethanol, tedy hlavní typ alkoholu v nápojích, působí jako tlumící prostředek v centrální nervové soustavě a má psychoaktivní účinky v malých množstvích. Vlastnosti ethanolu a jeho působení na lidské vědomí ředí tento alkohol mezi psychoaktivní drogy.

Účinky alkoholu na člověka byly dobře prozkoumány a zdokumentovány. Spotřeba alkoholu v nízkých nebo středních dávkách působí primárně jako modulátor neurotransmiteru GABA. Aktivace receptorů GABA navozuje pocity, jako jsou relaxace, úleva od úzkosti, sedativum, ataxie, zvýšení chuti k jídlu, snížení inhibice a u některých lidí násilné chování. A na to všechno je potřeba si dát pozor. Zdánlivě příjemné pocity totiž mohou být jen krůček od těch ničivých. Existuje totiž silná korelace mezi vysokou úrovní konzumace alkoholu a zvýšeným rizikem vývoje alkoholismu, kardiovaskulárních onemocnění, malabsorpce, chronické pankreatitidy, alkoholického onemocnění jater a rakoviny. Při chronickém užívání alkoholu může navíc nastat poškození centrálního nervového systému a periferního nervového systému.

Co říkají výzkumy

Nedávný výzkum provedený v USA, který byl prezentovaný na mezinárodní konferenci, naznačuje, že konzumace mírného množství alkoholu zvyšuje rizika, jako jsou mírné kognitivní poškození až úplná demence. A riziko bylo samozřejmě vyšší u těch, kteří požili více než jen mírnou dávkou alkoholu. Ti, kteří se podíleli na studii, uváděli, že konzumují alkohol s průměrnou spotřebou 7 až 14 nápojů (nápoj v tomto duchu vnímáme jako velké pivo, 2 dcl vína nebo 5 ml tvrdého alkoholu) týdně. A právě u nich bylo stanoveno, že takové množství způsobuje problémy s pamětí a fungováním mozku a jsou považovány za předchůdce demence.

Ajurvédská perspektiva

Je zřejmé, že v ajurvédských textech se o alkoholu mluví jako o jedu, a to zejména tehdy, je-li požíván nevhodným způsobem, v nesprávný čas. Moudrost pradávných ajurvédských textů nám říká, že pokud nebudeme dodržovat pravidla příjmu alkoholu, způsobíme si pouze problémy. Na druhé straně ale může být prospěšný, pokud budete přísná ajurvédská pravidla dodržovat.

 

Odmítnutí odpovědnosti

Jediným účelem těchto článků je poskytnout informace o tradici ajurvédy. Tyto informace nejsou určeny k použití při diagnostice, léčbě nebo prevenci jakékoli nemoci. Máte-li vážné akutní nebo chronické zdravotní potíže, obraťte se na školeného zdravotnického odborníka, který dokáže plně zhodnotit vaše potřeby a účinně je řešit. Pokud hledáte lékařskou pomoc vyškoleného ajurvédského experta, zavolejte nám nebo pošlete e-mail.

###message